Zit jouw kind ook veilig achter op de fiets?
Je kind veilig achter op de fiets
Uit onderzoek blijkt dat 53% van de ouders geen veilige spaakafscherming op de fiets heeft. Bij ouders die een tweedehands-fietsstoeltje hebben is dit zelfs 90%! Dit terwijl spaakafscherming uiterst effectief is om ongelukken en verminkingen te voorkomen.
Voorkom spaakbeknelling
Elk jaar komen er 2.300 kinderen tussen de 1 en 6 jaar met hun voet tussen de spaken. Dat doet veel pijn, ruim 1 op de 3 van de kinderen breekt een bot. Deze ongelukken gebeuren vooral als kinderen achterop de fiets meerijden. De meeste kinderen zijn dan 3, 4 of 5 jaar. Met goede spaakafscherming zijn deze ongelukken goed te voorkomen, uit onderzoek blijkt echter dat dit bij 53% van de ouders niet in orde is. Terwijl ouders zelf denken dat ze hun kinderen veilig vervoeren.
Doe de Veilig-op-de-fiets check
- Heb je het juiste fietsstoeltje?
- Is het stoeltje juist gemonteerd?
- Heb je goede spaakafscherming? (een jasbeschermer is niet voldoende!)
- Heb je bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed vastgemaakt
De Task Force Kinderveiligheid roept daarom ouders op voor de Veilig-op-de-fiets check!
De Task Force Kinderveiligheid is een samenwerkingsverband van het ErasmusMC, het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMCU) en VeiligheidNL.
Fietsstoeltjes zijn pas sinds 2004 standaard voorzien van spaakafscherming. Het grootste risico zit in stoeltjes die voor die tijd gekocht zijn.
De Task Force Kinderveiligheid roept alle ouders op de Veilig-op-de-fiets check te doen. Zo weet je zeker of samen fietsen met je kind zo veilig is als je denkt!
Oorzaken
Wat gaat er nog meer mis? 8% van de ouders heeft het fietszitje niet goed gemonteerd, bij 27% is de gordel niet goed bevestigd en 61% heeft de voetriempjes niet (juist) vastgemaakt. Dat is niet gering, zeker gezien het feit dat ouders zichzelf ge